Mijn vader is ICT-docent, maar dat betekende niet dat ik thuis al bezig was met computers. Ik was niet zo’n kind dat de wifi thuis regelde (dat mag ik trouwens nog steeds niet!). Eigenlijk wist ik nauwelijks wat hij precies deed. Tijdens de open dagen ontdekte ik dat informatica veel meer is dan computers en programmeren. We hadden het nauwelijks over computers! Bij informatica leer je vooral hoe je problemen oplost. Je denkt na over algoritmes en structuren voordat je code schrijft. Bijvoorbeeld: hoe zet je een database op? Hoe verbind je verschillende tabellen? Hoe werkt het proces op papier? Eerst leer je de logica, daarna pas programmeer je.
Tip: Twijfel je over een studie? Ga naar een meeloopdag! Ik wist pas dat informatica iets voor mij was toen ik zelf een dag meedeed. Dan zie je echt hoe de studie is en kun je al je vragen stellen.
Heel belangrijk! Ik deed een bestuursjaar bij de studievereniging, volgde een educatieve minor en begeleidde studenten. Ik denk dat ik net zoveel heb geleerd in dat jaar als tijdens mijn hele bachelor. Mensenkennis en wereldkennis zijn minstens zo belangrijk als technische kennis. Samenwerken, communiceren en organiseren leer je niet uit een boek, maar door het te doen
Tip: Doe iets naast je studie! Sport, muziek, vrijwilligerswerk, een studentenvereniging—het maakt niet uit, als je maar leert samenwerken en uit je bubbel komt. Je hebt er later echt profijt van.
Als PhD’er doe ik vier jaar lang onderzoek. Ik volg geen colleges over informatica meer, maar doe experimenten, data-analyses en ga wetenschappelijke artikelen schrijven. Mijn onderzoek richt zich op groepswerk in informatica-onderwijs. Ik wil onderzoeken hoe we studenten beter kunnen leren samenwerken, zodat ze die skills meenemen naar hun toekomstige baan.
Misschien herken je dit wel… In veel groepsprojecten doet de één vaak heel veel, terwijl een ander amper iets doet. Het cijfer is gebaseerd op de uitkomst, niet op hoe de samenwerking verliep. Tegelijkertijd moet je in het werkveld wel heel effectief kunnen samenwerken, dus moeten we dit niet veranderen?
Ik ga dit onderzoeken op verschillende manieren. In één van mijn onderzoeken ga ik kijken naar hoe programmeerervaring invloed heeft op groepswerk. Ik verzamel daarvoor data door observaties, enquêtes en interviews te doen. Een ander onderzoek gaat over hoe docenten groepsprojecten beoordelen: ik vraag ze om hardop te denken terwijl ze een project evalueren, zodat ik kan analyseren waarop ze letten. Vinden ze de samenwerking belangrijk? Of toch die technische kennis?
Tip: Je hoeft niet alles van tevoren te weten. Soms ontdek je pas tijdens je studie wat je echt leuk vindt. Sta open voor nieuwe kansen!
Nee zeker niet. Ik ga ook studenten begeleiden, presenteren op conferenties en vakken volgen over academisch schrijven, onderzoeksmethodes en tijdsmanagement. Ik kijk enorm uit naar de conferenties! Je ontmoet onderzoekers uit de hele wereld en ontdekt wat zij onderzoeken. Netwerken is enorm inspirerend en motiveert me om verder te gaan.
Tip: Zorg voor een goede balans tussen studie/werk en ontspanning. Bouw een sociaal netwerk op, zodat je niet alleen met je studie bezig bent.
Hoewel mijn werk minder direct met softwareontwikkeling te maken heeft, gebruik ik nog steeds de analytische en probleemoplossende vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb ontwikkeld. Daarnaast pas ik mijn informatica-kennis toe in het onderzoeksproces, bijvoorbeeld bij het verwerken en structureren van gegevens. Door mijn technische expertise te combineren met inzichten uit de sociale wetenschappen, werk ik eraan om het onderwijs binnen informatica te verbeteren.
Ik hoop dat mijn onderzoek ervoor zorgt dat universiteiten beter gaan nadenken over hoe ze samenwerking in groepswerk begeleiden en waarderen. Het namelijk even belangrijk om ook de ‘soft-skills’ van studenten te ontwikkelen. Maar mijn PhD doe ik ook vooral voor mezelf: omdat ik het leuk vind, omdat ik ervan leer en omdat het een geweldige uitdaging is.
Laatste tip: Je hoeft niet alles vooraf te weten. Ik had geen vast plan en toch ben ik uitgekomen bij iets wat perfect bij me past. Dus als jij nog niet weet wat je wilt doen—geen stress. Probeer dingen uit, wees nieuwsgierig en ontdek wat bij je past. Misschien verras je jezelf net zoals ik!