Bio-informatica is de perfecte combinatie van biologie en technologie. Met bio-informatica analyseer je biologische data, zoals DNA, met behulp van computerprogramma’s. DNA is eigenlijk een superlange code met miljoenen pagina’s aan informatie over je lichaam en genen. Om al deze gegevens te begrijpen, gebruiken we programmeertechnieken. Zo kunnen we bijvoorbeeld medicijnen ontwikkelen of genetisch onderzoek doen. In deze studie leer je programmeren met verschillende programmeertalen en hoe je biologische informatie analyseert.
Tip: Informatica richt zich breder op softwareontwikkeling en systemen, terwijl bio-informatica zich specifiek bezighoudt met biologische data.
Mijn keuze voor bio-informatica was vooral praktisch. Ik was altijd al gefascineerd door natuur en biologie, maar op de middelbare school was ik niet goed in natuurkunde en scheikunde. Daardoor koos ik een economisch vakkenpakket, waardoor veel biologie-gerelateerde studies geen optie meer waren. Bio-informatica was een van de weinige studies waarin ik toch iets met biologie kon doen. Ik had geen ervaring met programmeren, maar besloot de sprong te wagen. En dat heeft goed uitgepakt!
Tip: Laat je niet beperken door je profielkeuze. Er zijn vaak meer wegen naar een studie dan je denkt.
Met bio-informatica leer je programmeren, en als je programmeert, kun je in allerlei sectoren aan de slag. Ik werk nu bij NCIM, een IT-bedrijf dat specialisten zoals software ontwikkelaars en data scientists plaatst bij verschillende klanten, bijvoorbeeld Defensie of Rijksoverheid.
Mijn rol als softwareontwikkelaar betekent dat ik op verschillende projecten werk. De ene keer ontwikkel ik een webapplicatie voor een ministerie, de andere keer werk ik aan software voor militaire operaties.
Een van de projecten waar ik aan heb gewerkt, is een webapplicatie in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Onze overheid wil transparanter zijn en ervoor zorgen dat informatie die eerder lastig te vinden was, makkelijker toegankelijk wordt. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over grote ICT-projecten: hoeveel ze kosten, hoe lang ze duren en wie er eigenlijk baat bij heeft.
Met een team heb ik gewerkt aan een systeem waarin verschillende ministeries deze informatie kunnen invoeren. Vervolgens zorgen wij ervoor dat deze gegevens overzichtelijk worden weergegeven op een openbaar dashboard. Dit maakt het voor burgers en bijvoorbeeld journalisten mogelijk om na te gaan waar belastinggeld naartoe gaat en hoe ICT-projecten binnen de overheid verlopen. Op deze manier draagt de overheid bij aan meer openheid en inzicht in haar werkzaamheden.
Tip: IT is veel meer dan alleen coderen. Je draagt bij aan tastbare en belangrijke projecten.
Ik hou van puzzelen en het oplossen van complexe problemen. Daarnaast is mijn werk enorm afwisselend, omdat ik steeds voor andere klanten werk en nieuwe technologieën leer kennen. Wat ik het mooiste vind, is dat wat ik bouw daadwerkelijk gebruikt wordt en impact heeft.
Hoewel ik nu niet meer direct met bio-informatica werk, gebruik ik nog steeds de analytische vaardigheden die ik daar heb geleerd. Logisch nadenken, werken met data en problemen oplossen komen dagelijks terug in mijn werk. En natuurlijk heb ik het programmeren eigen gemaakt tijdens de studie!
Tip: Je studie hoeft niet 1-op-1 overeen te komen met je baan. De vaardigheden die je leert, zijn breed inzetbaar.
Ik merkte dat er weinig vrouwelijke programmeurs zijn en dat veel mensen denken dat programmeren moeilijk is. Veel mensen zien het als iets alleen voor techneuten, maar dat is niet zo. Iedereen kan programmeren leren! Hoe meer mensen basiskennis hebben, hoe beter ze de digitale wereld begrijpen en er deel van uitmaken.
Met NK Academy geef ik laagdrempelige Python-cursussen, speciaal voor beginners. Zo maak ik IT toegankelijker voor iedereen.
Tip: Begin klein en ontdek of programmeren iets voor jou is. Je hoeft geen expert te zijn om ermee te starten.
De digitale producten die we maken, worden door iedereen gebruikt. Als alleen een bepaalde groep mensen ze bouwt, mist de software de diversiteit van gebruikers. Het is niet de bedoeling dat digitale producten alleen maar ontworpen worden voor en door mannen! Daarom is het belangrijk dat zowel mannen als vrouwen, en mensen uit verschillende achtergronden, betrokken zijn bij IT.
Laat je niet ontmoedigen door obstakels; soms moet je creatief zijn in het vinden van een route naar je doel. Denk vooruit bij het kiezen van een studie: wat vind je leuk, maar ook, hoe ziet de arbeidsmarkt eruit? Je hoeft niet alles te weten voordat je ergens aan begint, want je leert door te doen.