Hoi Charlotte! Je hebt informatiekunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Wist je altijd al dat je iets met computers wilde doen?
Toen ik jong was, was ik al redelijk goed met computers. Mijn vader vertelde dat ik op negenjarige leeftijd zelf uitvond hoe je een scanner op een computer moest aansluiten. Hij dacht toen al dat ik iets met computers zou gaan doen, maar ik zelf niet meteen! Eerst koos ik voor rechten omdat veel anderen dat ook deden. Maar die studie paste helemaal niet bij mij (waar ik al na drie maanden achter kwam). Na een goed gesprek met mijn vader en wat online zoeken naar studies met computers, kwam ik terecht bij informatiekunde.
Informatiekunde is iets anders dan informatica. Wat leer je met die studie?
Informatiekunde en informatica lijken op elkaar, maar er is een belangrijk verschil. Informatica richt zich vooral op de techniek en de werking van IT, terwijl informatiekunde ook kijkt naar hoe mensen met IT omgaan. Je leert coderen en programmeren, maar ook hoe technologie werkt voor gebruikers en wat het beste past bij een organisatie. Het is een breder vak dan alleen techniek en dat was precies wat ik zocht. Ik vind het leuk om met computers te werken, maar ik wil niet urenlang naar een foutje in de code zoeken.
Na je studie ben je gaan werken in de wereld van cybersecurity. Wat houdt dat in en waarom is dat belangrijk?
Je huis heeft sloten en alarmen om inbrekers buiten te houden, en de digitale wereld heeft ook zo'n bescherming nodig. Cybersecurity zorgt ervoor dat alles wat je online doet veilig blijft. We beschermen computers, netwerken, smartphones en andere slimme apparaten tegen mensen die kwaad willen doen. Dit is belangrijk omdat cybercriminelen belangrijke informatie kunnen stelen, identiteitsfraude kunnen plegen, bedrijven kunnen hacken of hele systemen kunnen verstoren. Dit kan grote problemen veroorzaken!
Je werkt nu bij Fox-IT, een expert op het gebied van cyberbeveiliging. Wat doen jullie?
Bij Fox-IT zorgen we ervoor dat bedrijven en organisaties veilig blijven tegen hackers. We leveren verschillende oplossingen op het gebeid van preventie, detectie en response van cyberaanvallen. We geven bijvoorbeeld trainingen zodat medewerkers van organisaties weten wat te doen bij een cyber crisissituatie. Daarnaast helpen mijn collega’s van de incident response en monitoring afdeling bij real-life incidenten. Zo hebben wij laatst nog geholpen bij het incident van TU Eindhoven!
Wat houdt jouw werk in?
Als cyber security consultant bij Fox-IT werk ik aan veel verschillende projecten. Wat ik het leukste vind, zijn de ‘nulmetingen’ ofwel assessments bij bedrijven. Dan vraag en controleer ik alles over hun cybersecurity: van regels en processen tot hoe medewerkers ermee omgaan en welke technieken ze gebruiken. Aan het eind geef ik advies over hoe ze nog veiliger kunnen worden en help soms met het uitvoeren van die adviezen. Ik werk ook mee aan trainingen over cybersecurity-gevaren en hoe te handelen bij een hack. Of ik voer testen uit onder werknemers van klanten; herkennen ze bijvoorbeeld nep-e-mails? Als junior krijg ik veel kansen om verschillende dingen uit te proberen en doe ik veel ervaring op!
Wat maakt jouw werk zo leuk?
Werken bij Fox-IT is spannend en afwisselend. Elke dag is anders en je leert steeds nieuwe dingen. Soms doen we telefonische ‘phishing’ testen. Hierbij proberen we telefonisch gevoelige informatie van organisaties buit te maken of mensen hun wachtwoord te laten veranderen. Dit allemaal om aan te geven hoe kwetsbaar organisaties zijn tegen dit soort aanvallen. Het is dus een stoere wereld waar techniek centraal staat, maar waar je ook veel contact hebt met mensen. En het is leuk dat ik in een team werk waar ik van alles mag proberen, leren en ontdekken!
Welke elementen van je studie pas je toe in je werk?
In mijn werk gebruik ik veel van wat ik tijdens mijn studie informatiekunde heb geleerd. De stevige basis in IT en computernetwerken is erg nuttig. We werkten aan veel praktische projecten en leerden methodes om projecten te structureren, zoals naar verschillende IT-gerelateerde frameworks. Deze methodes gebruik ik dagelijks om mijn werk te verbeteren. Bijvoorbeeld, bij het adviseren van bedrijven over digitale beveiliging, gebruik ik deze methodes om mijn advies duidelijk en waardevol te maken.
Raad je het studeren van informatiekunde aan?
Ik raad het zeker aan als je iets met computers en IT wilt doen, maar je breder wilt oriënteren dan alleen de technische kant. Je krijgt echt iets mee van beide werelden, de technische en de menselijke. Maak je ook niet te veel zorgen over het kiezen van je studie; veel mensen komen terecht op plekken die ze van tevoren niet hadden bedacht. Kijk niet naar wat anderen doen, maar naar wat JIJ leuk vindt!